Over witte Adidasstrepen, stoer doen, het wegslikken van je tranen en de warme knuffels van je moeder.
Achilles gaat over sterk zijn, fouten maken en de moed om jezelf te laten zien. Achilles heeft altijd gedacht dat hij sterk moest zijn. Stoer. Onkwetsbaar. Net als zijn naamgenoot uit de mythes. Maar wat is eigenlijk echte kracht? Is dat nooit huilen? Of durven toegeven dat je bang bent? In Achilles vertelt een jonge man– samen met zijn moeder – hoe hij als kind onder druk van vrienden iets deed wat hij nooit had moeten doen: een bakker overvallen. Met een waterpistool. Voor de grap. Tenminste, dat dachten ze. Het liep uit de hand. Nu is hij ouder en trekt langs scholen om zijn verhaal te delen.
Over groepsdruk, fouten maken en hoe moeilijk het is om toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Maar ook over groeien. En opnieuw beginnen. Met humor, vaart en een flinke dosis eerlijkheid nemen twee acteurs je mee in een verhaal dat schuurt én raakt – voor iedereen die zich weleens groot heeft moeten houden.
- Thema: Kracht versus kwetsbaarheid, sterk versus zwak, groepsdruk, verantwoordelijkheid, opgroeien
- Gezelschap: NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
- Periode: maart / april 2026
- Locatie: in een klas op een middelbare school in de wijk
Optie: Workshop bij de voorstelling Achilles
Na de voorstelling gaan we in de workshop samen met de leerlingen in gesprek over wat ze gezien en gevoeld hebben. Aan de hand van interactieve werkvormen, prikkelende vragen en creatieve opdrachten reflecteren we op thema’s als kracht, kwetsbaarheid, erbij willen horen en je eigen plek vinden in een groep. De acteurs uit de voorstelling zijn aanwezig bij de workshop en helpen de leerlingen om dieper te kijken naar de keuzes en emoties van de personages. Zo krijgt het verhaal extra lagen en ontstaat er ruimte voor persoonlijke inzichten. Deze workshop helpt leerlingen om stil te staan bij hun eigen ervaringen op een veilige, actieve en betrokken manier.
Kosten Workshop: € 160, per groep
Aanvullende informatie over Achilles
Achilles is een voorstelling voor leerlingen uit groep 7, 8 en de brugklas, een leeftijdsfase waarin identiteit, groepsdruk en sociale veiligheid steeds belangrijker worden. Juist rond de overgang naar de middelbare school spelen deze thema’s sterk, bij kinderen die de stap nog gaan zetten én bij brugklassers die er net aan begonnen zijn. Het is een periode waarin kinderen zoeken naar hun plek in een nieuwe groep, waarin ze zich soms groter voordoen dan ze zich voelen, en waarin het belangrijk is om al vroeg ruimte te maken voor gesprekken over weerbaarheid, emoties en echte kracht. Achilles helpt om die thema’s op een toegankelijke, herkenbare manier bespreekbaar te maken.
In lijn met de uitgangspunten van De Vreedzame School biedt deze voorstelling een waardevol moment van reflectie. Thema’s als zelfvertrouwen, omgaan met emoties, respect, weerbaarheid, en zich gehoord en gezien voelen staan centraal. De voorstelling opent het gesprek over sociale en emotionele vaardigheden, en nodigt uit tot verdieping in de klas. Zo wordt theater een krachtig middel om samen te bouwen aan een veilige, empathische en vreedzame groep.